Borlänge Scoutkår
Infogad bild
Infogad bild
Infogad bild

Tansågården

Tansågården är vår scoutstuga. Den ligger i Bergslagbyn, Tansågatan 6. Det är på Tansågården (eller TG som vi brukar säga) som det mesta händer. Här har vi de flesta avdelningsmöten och andra arrangemang. Men det har inte alltid varit så. I början flyttade kåren omkring en hel del. En av de första lokalerna var Stureskolan. Efter ett tag hamnade man i Hagakyrkans källare. 1965 köpte kåren ett hus i Bergslagsbyn. Huset döptes till Tansågården. Kanske inte så konstigt med tanke på att gatan heter Tansågatan. I alla fall så blev Tansågården den nya mötespunkten. Men vi fortsatte att låna andra lokaler. Hagakyrka flyttade vi ur efter 30 år. En annan stuga scoutkåren har huserat i är Skutan, ett hus i Mjälga alldeles bredvid SSAB. Varför huset kallades Skutan är därför att huset ligger på Nolåkersgatan (?). Nuförtiden är nästan all scoutverksamhet förlagd till Tansågården och det har blivit Borlänge Scoutkårs hem.

Kort information:

Adress:Tansågatan 6
Rum uppe:Hall, kök, seniorrum
Rum nere:Aktivitetsrum 44 m2, hall, WC
Byggd år1918
Antal ägare före oss:2
Köpt av Borlänge Scoutkår1965
Byte tak1993
Byte panel och tilläggsisolerad1995
Ombyggd och uppfräschad invändigt1995

Förrådet

Rum nere:Arbetsrum, materialförråd, lägerförråd
Rum uppe:Vind
Byggd år1981
Tillbyggd år1997 med lägerförråd

Fram till 1981 fanns förrådet kvar som byggdes samtidigt med huset 1918. Det hade jordgolv och en liten matkällare. 1981 höll det på att ramla ihop, och därför byggdes ett nytt. I ena gaveln sattes en garageport för att bl.a. kunna ta in båtar. Vår båt My har några vintrar stått i förrådet för reparation.


1916-1920Bergslagsbyn byggs
Under första världskriget rådde stor bostadsbrist på Domnarvet. Bergslagets bostadsbolag beslutade att bebygga ett stort område av Forssa bys tidigare åkermark.
Totalt byggs 123 egnahem, 10 dubbelhus, 24 fyrfamiljshus och 2 tjänstemannabostäder. De flesta egnahemmen såldes till arbetarna
1918Tansågatan 6 byggs
Albin och Emma Eriksson flyttar in. De kommer att bo i huset i 45 år. Huset har två rum och kök nere. Köket ligger rakt fram innanför hallen. På gården finns ett förråd med dass och matkällare.
Emma är mycket trädgårdsintresserad. Det finns fina rabatter, bärbuskar, körsbärs- och äppelträd. Hon har under flera är Bergslagsbyns finaste trädgård.
1938I familjen finns nu 4 arbetskarlar och huset moderniseras. Under trappen byggs ett badrum och uppe ett WC. Det installeras också centralvärme. Pannan står längst in till höger i hallen
1947Georg, en av sönerna gifter sig med Ingrid och de flyttar in i övervåningen, där ett av rummen byggs om till kök.
1950Georg och Ingrid flyttar. Övervåningen hyrs under flera år ut till olika personer.
1963Aulis Koski köper huset. Han konstaterar att det finns röta i huset och att det krävs mycket arbete att renovera det. Han åtgärdar det mest akuta och beslutar sig efter 2 år att bygga sig ett nytt hus istället.
Tyvärr saknar jag ett Kårblad - Mars 1996 / Pär
1977Stadsarkitekten tillfrågas om möjligheten att utföra tillbyggnad på 100 - 120m2. Tillbyggnaden skulle kopplas ihop med huset med en entrédel. Förrådet skulle rivas. Det blir avslag.
1979Göran "Primus" Eriksson tillträder som stugfogde och får som en av de första uppgifterna att ta reda på ett stopp i avloppet. Avloppsservicen är trasig, och han gräver inifrån, liggande under trappen, upp rören och lägger nya fram till grundmuren.
1981Det gamla förrådet rivs och ett nytt byggs. Vi får bidrag från Arvsfonden.
1982Flaggstång köps. Byalaget skänker vimpel och förrådet invigs.
1983Energiutredning görs. Kalkyl tas fram på tilläggsisolering.
Huset målas om av arbetslösa ungdomar,
1985Väggen tas bort mellan rummen nere. Öppningen görs i en storlek som passar ett standardmått på vikvägg, om vi skulle ångra oss.
1990Förslag på tillbyggnad ritas. Enplansbyggnad lika stor som bottenvåningen in mot gården. Hälften av tillbyggnaden som en förlängning av det stora rummet. Resten uppdelad i 3 patrullrum. Det blir avslag av byggnadsnämnden. Vi skulle kunna få förlänga huset lite på båda gavlarna, men det var ett ointressant alternativ.
1992Huset är i behov av reparation. Flera avdelningar tycker att det är trångt En arbetsgrupp utreder om det gåt att sälja Tansågården och köpa något annat hus.
Beslutas att behålla Tansågården, renovera och försöka att utnyttja utrymmena bättre.
1993Underlagspapp, ny läkt och nya tegelpannor läggs på taket. Utföres som ALU-projekt.
Expansionskärlet går sönder och byts ut.
1995Ytterväggar tilläggsisoleras och panel bytes. Serviceledningar byts och en del av häck tas bort. Invändigt byggs huset om och helrenoveras. Bänkar, bord slipas och lackas. Gran sågas ned.
1996Huset invigs samtidigt med 30-års jubileum. Seniorrummet renoveras. Ombyggnaden finansierats med egna sparade pengar samt bidrag från Arvsfonden och Borlänge kommun.
1997Förrådet byggs till med 2,5m för att rymma lägerfärråd.
2011Förrådet och huset målas under en arbetshelg i juni

Kårbladet Februari 1996 + April 1996


© 2003-2021 Borlänge Scoutkår. Styrelsen