Borlänge Scoutkår
Infogad bild
Kårbladet
Borlänge Scoutkår sept 2002 årg 17

Infogad bild
NYA BOSTÄDER?

I detta nummer bl a [göm]
Redaktörernas sida
Terminsstart
Kårupptakt
Pingstläger i Risshyttan
Nattvandring
Cykelutflykt
Distriktsrådsmöte
Saknade böcker
Explorer belt
 Holken
Övrigt KS 18/8
Kårbladet
Hänt i Kåren
Förtjänstmärken
Terminsprogram
Kårdag Uvberget
Lägerkväll

Kommande nummer

ManusstoppUtgivningsdag
16 september1 okt
14 okt29 okt
11 nov26 nov

Redaktörernas sommarvandring

Årets vandring skedde i Sarek.. I Sarek finns inga stugor och inga leder. Däremot stigar på flera ställen. Vi var ute i 9 dagar. Vilket innebar att vi förutom tält skulle bära mat för 9 dagar med oss. Det var 4 år seden vi bar full packning senast och visste inte hur mycket våra kroppar skulle stoppa för nu. Vi hade satt maxvikter till 17 resp. 25 kg och det blev också startvikterna. Det visade sig inte vara några problem. Det finns en bro i Sarek. I övrigt blev det 7 vad och 300 bilder.
Vi hade en underbar vecka och har redan börjat planera för nästa tur

Positivt och negativt i kåren

Det negativa först. Vi har stor ledarbrist. Därför har vi bara kunnat starta en minior-, en patrull- och en senioravdelning. Det är en minior- och en junioravdelning mindre än de senaste åren.

Det positiva är: Alla intresserade scouter vi har kvar. Att vi inte är helt utan ledare, att de ledare vi har är erfarna. Dessutom att vi fått så stort gensvar från patrullscoutföräldrarna att vi kunnat fortsätta med patrullscoutavdelningen. Som framgår av artiklar längre fram har många haft fina scoutupplevelser i sommar. Speciellt glädjande är att "Holken 2002" som kåren drog igång, med ett något nytt upplägg blev så lyckat.

Maj-Britt och Lasse 22 94 34 maj-britt.bergstentelia.com

Terminsstart

Miniorer

Flygarna hade sitt första avdelningsmöte den 3 sept. Det kom 12 scouter. 2 kunde inte komma. Värvning kommer att ske i 2 skolor till, så att det blir full avdelning.

Juniorer

Vi saknar ledare och har därför inte försökt få tag i några nya scouter. De flesta av fjolårets juniorer har gått upp till patrullscouterna. En som började ifjol fortsätter ett år till som minor.

Patrull

Det finns 14 - 15 patrullscouter. Avdelningsledare saknas. Den 2 sept. träffades de flesta föräldrarna tillsammans med Bosse, Ellinor och Lasse på Tansågården för att lösa ledarfrågan. Som tur är finns många föräldrar som är beredda att engagera sig för att det skall bli patrullscoutverksamhet även i år. Terminsprogram bestämdes och 2 - 3 föräldrar kommer att vara ledare på varje möte. Genom att det var så många blev det bara 2 - 3 möten per person. Det finns även några föräldrar som inte var med på mötet som kan vara med om någon får förhinder. Micke Eriksson beräknar att han kommer att vara med på alla möten, även Peter Wikman på möten när han inte arbetar.

Vi hoppas och tror att det kommer att fungera. Ett uppföljningsmöte är bestämt.

Senior

När detta skrivs har inte seniorerna haft något möte, men det finns både ledare och scouter, så det blir säkert bra.

Kårupptakt

I år provade hade vi med gemensam kårupptakt på Tansågården den 29 augusti. Till Kårupptakten hade alla scouter kallats med brev. Annons var insatt i Borlänge Annonsblad för att nå nya scouter. Varje scout skulle ha målsman med sig. Och det hade de. Vi blev cirka 50 personer.

Det var en varm och fin kväll, som det varit hela augusti i år. På gården hade Bosse satt upp ett vindskydd. Det såg mysigt ut med liggunderlag, sovsäckar och fotogenlykta.

Maj-Britt stod för glödkaksbakning och Maria lekte med miniorsocuterrna. Men efter en stund kom patrullscoutern med också och då behövdes ingen lekledare längre. Inne i huset samlades miniorföräldrar i en grupp och patrullscoutföräldrar i en grupp för information och diskussion om höstens verksamhet.

Risshyttan, pingst 2002

Infogad bild

Nattvandring

Nu har 20 personer i kåren provat på hur det är att nattvandra i kommunens projekt "Föräldrar på stan". Det skedde den 24 och 25 maj. Vi lyckades få ihop 10 personer till båda kvällarna och ingen behövde därför gå 2 gånger.

Fredag kväll och natt var regnig. Gatorna var helt öde. I stort sett var det bara vi som var ute och gick. Det var nästan tomt på krogarna också. Nattvandringen avbröts därför redan 00.30.

På lördagskvällen var det bättre väder och därmed mer folk. En del rätt stökiga, men inget bråk. Helt klart är det bra att det finns ett antal nyktra vuxna som går runt. Denna kväll blev det full tid till 03.00.

I DD den 29 augusti finns 2 artiklar om nattvandringen. I en av artiklarna säger Monica Malmqvist, samordnare för nattvandringen inom kommunen: "Det är en långsiktig satsning som redan givit resultat. Men vi tror att effekterna kommer att bli ännu mer påtagligt ju längre verksamheten får pågå."

Några av de stora företagen i Borlänge och kommunen sponsrar nattvandringen även i fortsättningen. För varje helg får nattpatrullerande förening 10.000,- att användas i sin ungdomsverksamhet. Vi bör försöka nattvandra någon gång mer.

Nationaldagen

6 juni var en fin försommarkväll. Nationaldagen firades i traditionsenligt Liljekvistska parken. Vi var 3 personer och 1 fana från kåren. Programmet hade kortare inslag i år, varför det inte kändes så långrandigt som det gjort en del år tidigare

Cykelutflykt

13 seniorer, ledare och funktionärer hade hörsammat kallelsen och infann sig med cyklar på Tansågården. På vägen till Mellsta inhandlades korv och bröd.

Nere vid älven grillade vi korv. Den blev bättre i år när den inte var djupfryst. Vi hade en skön och avkopplande kväll. Vi passade också på att gratulera Anna-Maria, som fyllt 40 år.

Det var en skön avslutning på vårterminen.

Distriktsrådsmöte i Risshyttan

Från mötet kan rapporteras att Distriktsstyrelsen organiserar sig för aktivare stöd till kårerna och att en mycket bra hemsida är nästan klar.

Saknade böcker

Pär meddelade på senaste KS att Ledstången (programbok för patrullscouter) saknas på Tansågården sedan några år tillbaka. En inventering av biblioteket på Tansågården visade att det är fler böcker som saknas. Bl a Scouthandboken.

F d ledare uppmanas därför att titta efter i sina skåp om det råkar stå någon/några böcker som tillhör kåren och i så fall lämna tillbaka dem. Vi väntar någon månad innan vi beställer nya. Tyvärr finns det bra böcker som inte går att få tag i längre, däribland ovan nämnda "Ledstången".

Infogad bild

Explorer belt

Slovakien 2002

Vi har just genomfört en av de roligaste, upplevelserikaste men även tuffaste scoutaktivitet vi någonsin gett oss in på. Meningen med explorer belt är att vandra minst 160 kilometer i ett främmande land för att lära känna dess befolkning och dess kultur. Detta kan låta lite segt, men det var faktiskt fruktansvärt kul. Slovakerna var mycket vänliga mot oss. De bjöd ofta in oss och besvarade våra frågor och ibland bjöd de oss på mat och även att sova över. Vi trodde att det största problemet skulle vara själva vandringen, men det visade sig vara en ganska lätt match. Istället hade vi problem med språket. Väldigt få slovaker kunde tala engelska. Därför fick vi mest förlita oss på knagglig tyska och gester. Efter vandringen så bodde vi tre dagar hos en slovakisk familj och sedan tog vi bussen till Bratislava, där vi bodde några dagar i en scoutlokal och turistade. Bratislava var väldigt vackert med många gamla fina hus och slott. Under vår tid i Slovakien lärde vi känna både slovaker och svenska scouter. Vi utbytte många adresser och vi ser fram emot återträffen senare i höst.

Tre skavsårsangripna exploriter: Carl, Per och Gustav.
Infogad bild
Övre bild Carl och Gustav
Infogad bild
Nedre bild Carl och Per

Holken 2002

Vackert väder, minst 127 deltagare från 5 kårer, gemytlig stämning.

Lägerplatsen i Vassbo motsvarade allas förväntningar. Det blev en hanterlig by med en bygata och kårerna på ömse sidor om den. Vid lägerportalen fanns både informationstält och lägerkiosk. Kiosken var öppen varje kväll och välbesökt.

Det blev litet strul med programmet eftersom en person fått förhinder, men ordnat ersättare. När ersättaren inte dök upp ställdes lägeransvariga på prov. Men i bästa scoutanda löstes även detta genom omkastningar i programmet.

Det snickrades fågelholkar i flera olika modeller för både stora och små fåglar. Det byggdes också en foderhäck. Programmet var upplagt så att skulle finnas tid för egna aktiviteter och det visade sig vara bra. Kubbspelet användes flitigt och det blev många dopp i Stora Aspan. Kårens kanoter var också populära. Det var flera kårer med som inte har egna kanoter.

Naturligtvis var det lägerbål också. Två kvällar vid stranden med Bojen som lägerbålsledare.

Alla deltagare tryckte lägermärket på medhavda t-shirtar.

Det var även café en kväll. 5,- för kaffe/saft + mycket bröd.

En dag hade Säter anordnat en 21-tävling. Det gällde att samla ihop 21 poäng genom att utföra olika uppgifter. Uppgifterna hade olika svårighetsgrad och gav olika många poäng

På söndagen var det naturdag. Två spår hade snitslats, så att scouterna fick gå det ena på förmiddagen och det andra på eftermiddagen. Spåren innehöll ett antal frågor på vad som fanns i naturen där scouterna gick. När patrullerna kom tillbaka till lägret fick de redogöra för vad de sett. Det som var meningen med spåren.

Från Borlänge scoutkår var det 10 scouter med, men desto fler ledare och föräldrar besökte det. Flera övernattade också, hela lägertiden eller delar av den.

Den enda regnskuren kom på måndag morgon när lägret skulle rivas. Utryckning var kl 12. Men tälten fick stå kvar till eftermiddagen. Då var de torra igen.

Familjen Roenius har skänkt lägeravgiften till Holken 2002 för en scout som inte kunde vara med, fastän han hade giltigt förfall.

En månad före lägret sågades björkar ner till slanor. Det var markägaren som släppte till skog åt oss. När lägret var slut fick vi slanorna. De finns nu i Uvberget, De flesta har sågats upp till ved där.

Det var en mycket tillmötesgående markägare som även ordnad så att det blev en "kosafari". Allt utan någon kostnad för oss.

Mer om lägret kommer på lägerkvällen den 10 oktober
Infogad bild Infogad bild Infogad bild
Infogad bild Infogad bild Infogad bild

Övrigt från KS 18 aug

§ 3 FÖREGÅENDE PROTOKOLL

Protokoll KS 2002-05-22 godkändes och lades till handlingarna.

§ 4 RAPPORTER FRÅN AVDELNINGAR

Ingen avdelningsverksamhet har bedrivits under sommaren.

Det blir gemensam upptaktsträff för alla inkl föräldrar torsdag 29/8 kl 18.30 på TG

Program med ansvariga bestämdes.

Upptaktsträffen följs upp med en familjedag i Uvberget lördag 14/9. 12.00-14.00. Bosse bokar stugan.

Lasse sätter in annons i Borlänge Annonsblad. Större annons än fjolårets. Birgitta och Lasse svarar på frågor.

§ 7 SKRIVELSER

 • Tack från Gillescouterna för kollekt på Sankt Georg. OK att de får använda den till julklappar i Lettland.
 • Inbjudan till Brofesten i Skräddartorpet 23 - 25/8
 • SSF-post 0205
 • Papper om valdagsinsamling. Vi gör inget.
 • Inbjudan till Rådspatrullkurs i Mångdala 20 - 22/9
 • Inbjudan till SLUG samma helg
 • 90-årsfirande från SSF. Distriktet har beslutat att inte arrangera något.

§ 8 EKONOMI

Frånsett bojar i Uvbergsviken (se egen rubrik) verkar kostnaderna hittills följa de budgeterade. Pär rapporterade.

§ 9 UTBILDNING

Se inbjudningar under skrivelser. ALU 1 går under Rättvikskurserna. ALU 2 i maj. Det blir 10 seminarier på lördagskvällen i Rättvik

§ 10 PROGRAM

Internationell träff på Gammelgården, Uvbergsdag med Stora Tuna och Ornäs och fredsdagsfirande utgår ur programmet

Komplett reviderat program finns på annan plats i Kårbladet

§ 11 LÄGER

Lägerekot = lägerkväll läggs upp med inriktning på att locka mycket folk till nästa sommars läger. Dalacamp VI har diskuterats. Beslut om läger tas senare.

Kårbladets vara eller icke vara

I förra numret av Kårbladet ställdes frågan om Kårbladet skall ges ut i fortsättningen eller om bara kårens nya hemsida skall användas. Ingen svarade. Fanns det inga läsare eller kvittar det? På senaste KS ställde Lasse frågan igen. KS beslöt att Kårbladet skall komma ut på samma sätt som tidigare. Första höstnumret skall komma ut den 14 september.

Hänt i Kåren

 • Nattvandring
 • Nationaldagsfirande
 • Ledarutflykt
 • Mymlan sjösatt
 • Explorer Belt
 • Holken 2002
 • Gröna Spåret
 • Distriktsrådsmöte
 • Ledarsamling inför höstterminen
 • Kårupptakt

Förtjänstmärken

Förtjänstmärken har delats ut under och efter Sankt Georg.

Guld Mikael Eriksson
Guld Pär Högberg
Silver Gösta Finberg
Brons Ellinor Johansson
Brons Naomi Little
Brons Eva Norgren
Brons Anna-Maria Rosell
Brons Ebbe Rosell

Terminsprogram

Finns här...

Kårdag Uvberget

Vi började med terminen med en kårupptakt på Tansågården den 29 augusti.

Nu fortsätter vi med en familjedag i Uvberget. Där kommer vi att använda kanoter, optimistjollar och en segelbåt

Kåren bjuder på grillad korv.

Lördag den 14 september
12.00 - 14.00
Detta är en familjeaktivietet


Uvbergsstugan ligger vid Uvbergsviken i Torsång Det finns skylt vid vägen mellan Torsång och Ornäs.


35 personer

Lägerkväll på Liljegården

Infogad bild
Borganäsvägen 22
Missionskyrkan

Torsdag den 10 oktober
Kl. 18.30 till cirka 20.00
Infogad bild

Eftersom det i år finns en stor andel nya medlemmar i kåren kommer lägerekot att utformas som en lägerkväll.

Förutom bilder och berättelser från sommarens läger lämnas information om läger i allmänhet och planerna för nästa sommar. Det finns även planer på ett familjeläger.

Detta är en familjeaktivitet


40 deltagare


© 2003-2021 Borlänge Scoutkår. Styrelsen