Borlänge Scoutkår

Utrustning

Byxor (och kjol).

Till scoutskjortan ska man ha blå byxor (eller kjol), mörkblå eller jeansblå.

Här nedan kommer ett förslag om vilka byxor som passar vid olika tillfällen:

Blå jeans
Passar när vi är i stan. På avdelningsmöten, på tävlingar och stämmor. Men jeans är extremt kalla på vintern och varma på sommaren. Fickorna är små. Att få blöta jeans att torka tar en evighet. Åtminstone märkesjeans är också mycket dyra.
Blå friluftsbyxor
Mycket lämpliga byxor vid friluftsliv, sommar som vinter. Byxorna är utformade för maximal rörelsefrihet. Fickorna är rymliga och lättåtkomliga. Materialet är slitstarkt och torkar fort. Priset kan tyvärr vara högt.
Scoutbyxan
Ett alternativ är den nya scoutbyxan. Scoutbyxan har ett bra pris och passar utmärkt till scoutdräkten.
Här nedan en beskrivning av byxan:
Blå kortbyxor
Under den varmare årstiden föredrar många att bära blå shorts. En lämplig modell har ben, med fickor, som slutar strax ovan knäet. De flesta friluftsbyxorna har en kortbyxvariant med den modellen. Betydligt billigare, är de vanliga klädbutikernas sortiment, men det märks också på kvaliteten.
Blå kombi-byxor
Friluftsbyxor med avtagbara ben (med dragkedja) är ett alternativ som fungerar på sommarläger. De har i allmänhet samma kvalitet som andra friluftsbyxor. Nackdelen kan vara att de är dyrare, men man slipper ta med sig kortbyxor.
Blå kjol
Scoutdräkten är i princip lika för alla. Men kjol är förbehållet flickor och kvinnor. Blå kjol kan, om man så vill, användas vid särskilt högtidliga tillfällen t.ex. S:t Georg och liknande men även vid andra tillfällen då man tycker det är bekvämt.
Militärbyxor (M59)
Gröna militärbyxor (M59) kan vara bra som arbetsbyxor, men passar inte tillsammans med scoutskjorta.

Liggunderlag

  • Ett klassiskt liggunderlag skall vara minst 10mm tjockt, annars kan man få problem med ryggen. Är de tunnare blir det dessutom kallt att ligga på om det inte är full sommarvärme.
  • Ett alternativ är de liggunderlag som är självuppblåsbara, typ "Terma-Rest", De ger betydligt bättre komfort att ligga på. Har man en gång provat vill man inte ha något annat liggunderlag. Nackdelen är att de är ganska dyra. På vintern kan de bli lite kallare att ligga på, då rekommenderas ett "vanligt" liggunderlag att lägga under. De flesta väger också lite mera än ett "vanligt" liggunderlag, men det finns lättare varianter.
  • På läger (sommar) kan man, om man så önskar, använda en luftmadrass (glöm inte pumpen). Det avråder man dock ifrån då det kan bli riktigt kallt underifrån. Man kan då komplettera luftmadrassen med ett liggunderlag av "vanlig" typ som förstärkning mot kylan.
  • Det finns en del nyare lättviktsluftmadrasser, av tunnare material med 3 längsgående kanaler, som är ganska lätta i vikten. Dessa måste man dock avråda från att använda då det är för lätt att få punktering på madrassen.

Sovsäck

På sommaren bör man använda en sovsäck som klarar minst +5° (Gärna +-0°), Tänk på att det kan bli svalt på kvällarna även mitt på sommaren. Sovtäcken avrådes bestämt från, det resulterar enbart i att man fryser, även vid ganska många plusgrader. När man ska köpa sovsäck, köp inte de billigaste varianterna, de håller inte så länge - och går ofta inte att tvätta.

Vid aktivitet på vintern är en vintersovsäck som klarar minst -20° att rekommendera. Även om man kommer att sova i en stuga eller tält (Militärtält) kan det bli kalt under natten. Sovsäcken bör även då klara ett antal minusgrader (-5° till -10°).

Vid vår/höst ta hänsyn till när arrangemanget är, tänk på att det kan bli kallt på nätterna, ofta flera minusgrader även om der är ordentligt varmt på dagarna.

Om man använder Påslakan eller speciella sovsäckslakan i sovsäcken klarar sovsäcken några grader kallare än utan lakan. Dessutom skyddar man sovsäcken så att den håller längre (man behöver inte tvätta den lika ofta).

Om man är utomhus mycket, framför allt Vinter-Vår-Höst, kan man skaffa ett Sovsäcksöverdrag. Det skyddar sovsäcken mot fukt och smuts. Även ett sovsäcksöverdrag kan påverka temperaturen sovsäcken klarar med några grader.


Nattdräkt

Vad man har på sig i sovsäcken beror mest på vad man trivs med. För de flesta kan en träningsoverall vara ett bra alternativ. För många räcker det med att enbart ha en T-tröja.

En tumregel är att inte ha för mycket kläder på sig, de får ofta motsatta resultatet - att man fryser mera. Då är det bättre att ha ett påslakan i sovsäcken för bättre isolation. Är man extra frusen av sig är det bättre att ha en filt allt lägga ovanpå sovsäcken i stället.
Har man luftmadrass bör man komplettera med ett liggunderlag under för att isolera mot kylan från marken.


Ryggsäck

Det finns många olika åsikter om vilken ryggsäck som är bäst. Sanningen är nog att de flesta har rätt, dvs. att den säck som man själv tycker är bäst också passar en mycket bra. Ska man vandra med packning, som man normalt gör, så finns det bara ett krav: Avbärarbälte.
Skall du köpa en säck så ta en som är billig, sitter perfekt och är avsedd för vandring, är slitstark (kraftig duk och kraftiga sömmar) och utan "finesser". De dyraste säckarna är sällan de bästa!. Titta också på vikten, man kan tjäna upp till (?) 2kg på valet av ryggsäck.
 Undvik dessutom en större ryggsäck än nödvändigt, resultatet blir bara att man tar med sig för mycket, med följden att man får bära på på tok för många kilo.


Kängor / Stövlar

Det viktigaste rådet man kan ge angående kängor är att aldrig ge sig ut på en vandring i nya, det resulterar oftast i skavsår. Se till att gå in kängorna ordentligt.

Mera information kommer...

Regnkläder

Kommer

Mera ? Förslag ?


© 2003-2021 Borlänge Scoutkår. Styrelsen